AMANAT DALAM NOVEL

9 Mei 2011 muhdnasruddin

SECARA sedar atau tidak, penulis ketika mengarang sebenarnya meninggalkan amanat untuk pembaca. Apakah amanat yang dimaksudkan itu?   Sesebuah novel bukanlah semata-mata sebuah  angan-angan atau isi hati penulis itu sendiri. Tetapi ia lebih merupakan sebuah karya akan meninggalkan kesan biarpun sedikit.

Peranan penulis ialah untuk menyedarkan pembaca daripada melakukan kesilapan bukan mengajar pembaca untuk melakukan kesilapan.  Karya kreatifnya itu akan menjadi pemangkin supaya dapat membuka mata hati pembaca .

Selain novel mesti bermesej dan meninggalkan amanat, ia harus mempunyai keseronokkan untuk membaca. Sebaik-baiknya penyampaian biarlah sederhana, tidak terlalu memberatkan meskipun mempunyai amanat.

Amanat bukan bermaksud untuk mengajar tetapi sebagai panduan ke arah menjadikan masyarakat lebih memahami susurgalurnya. Di sini disertakan contoh amanat di dalam sesebuah novel.

Di petik dari Novel LANGIT ANGSANA halaman 63.

“Kita memang digalakan mengejar kemajuan agar standing dengan bangsa lain di dunia. Tapi mkita tak boleh lupa  budaya dan adapt resm. Lihat sahaja Negara Jepun dan Korea Selatan. Mereka berlumba-lumba mengejar kemajuan tetapi tidak lupa dengan adapt dan budaya seba itu mereka berjaya, tapi kita?” Datuk Had Amin memandang Hamidon. Dia sengaja meninggalkan pertanyaan itu tanpa jawapan.

“YaKorea  Selatan telah membuktikan faktor bangsa, budaya dan geografi bukan penghalang kemajuan ekonomi. Pengalaman Korea Selatan untuk menjadi sebuah Negara maju tidka bersandarkan kepada kegemilangan masa silam tetapi meninggalkan amalan lapuk dengan tidak meninggalkan akar umbi budayanya, “Tambah Hamidon menguatkan hujan Daruk Had Amin.

            Diharapkan pembaca faham apakah yang dimaksudkan dengan amanat dalam novel ini.

About these ads

Entry Filed under: Uncategorized

2 Comments Add your own

  • 1. Siti Nur Atira  |  17 Februari 2012 at 3:08 pm

    Bagaimana hendak menghantar melalui pos?Perlukan nama,alamat rumah dan lagi apa ya?

    • 2. muhdnasruddin  |  9 Mac 2012 at 2:56 am

      Menghantar manuskrip memalui pos diwajibkan menulis nama penulis dan alamat peengirm kerana jika tidak sampai, manuskrip boleh dikebalikan kepada pengirimnya. Seperkara lagi setem mesti mencukupi supaya penerima tidak didenda kerana setem yang tidak mencukupi. Tibang dahulu di pejabat pos untuk menegtahui harga setem.


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Laman

Kategori

Kalendar

Mei 2011
I S R K J S A
« Jan   Okt »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Most Recent Posts

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 107 other followers

%d bloggers like this: