BERHATI-HATI KIRIM KARYA KE PENERBIT

BAGAIMANAKAH perasaan anda sebagai penulis novel, apabila manuskrip novel ditolak oleh penerbit sedangkan anda sudah mengirimkan keseluruhan manuskrip itu melalui emel atau secara pos. Jika dipos biasa, kemungkinan anda boleh meminta penerbit memulangkan manuskrip itu.

Tetapi bagaimana jika anda mengirimkan melalui emel? Sebagai penulis baru, tidak salah jika anda berasa curiga atau bimbang jika novel itu di ‘copy’ semula oleh penerbit dan kemudian diterbitkan dengan nama orang lain.

Bagaimanapun sebagai penulis yang sudah lama menceburi bidang ini, saya berharap sangat penerbit tidak melakukan perbuatan seperti ini dan fahamilah jerih payah penulis menghasilkan novel yang memerlukan banyak masa dan tenaga.

Untuk mengatasi perkara seperti ini, saya menasihatkan mereka yang baru menulis hanya perlu menulis synopsis dan dua tiga bab awal novel berkenaan sekiranya mahu menghantarkan manuskrip ke mana-mana penerbit.

Sebelum mengirimkan manuskrip novel sama ada secara bertaip atau melalui emel, pastikan dahulu anda menghubungi editor penerbit terlebih dahulu dan berbincanglah bagaimana yang sepatutnya mengirimkan manuskrip novel anda itu.

Mengikut kebiasaan, anda boleh mengirimkan manuskrip novel yang bertaip kepada penerbit. Sekiranya pihak penerbit sudah bersetuju untuk menerbitkan setelah melalui proses penilaian, kebiasaan pihak penerbit akan meminta penulis mengirimkan manuskrip novel secara email untuk memudahkan proses “type setting” , ‘Lay-Out’ dan sebagainya.

Penulis  yang baru berjinak-jinak menulis novel dan ingin mengirimkan manuskrip kepada mana-mana penerbit harus waspada dengan perkara ini walaupun ia jarang berlaku tetapi kebimbangan tetap ada kerana menulis novel memerlukan komitment yang tinggi.

Bayangkanlah berbulan-bulan anda menghasilkan sebuah novel, apabila dihantar ke penerbit, manuskrip ditolak tetapi beberapa bulan kemudian mansukrip  anda itu diterbitkan tetapi dengan nama orang lain. Tidakkah anda berasa kecewa.

Untuk memastikan novel anda diterbitkan, sila ikuti bengkel-bengkel yang diadakan oleh penerbit kerana dengan cara ini anda boleh bertanya terus kepada pihak penebit, apakah kreteria yang diperlukan sebelum menghasilkan novel bagi mengelakkan kejadian seperti ini berlaku.

2 thoughts on “BERHATI-HATI KIRIM KARYA KE PENERBIT

 1. Lynn berkata:

  assalamualaikum,
  manuskrip saya dah diterima. tunggu masa untuk terbit saja. hmm, tapi dah dekat 5bulan penerbit tak hubungi untuk bincang pasala penerbiatan pon. atau memang prosesnya lama?
  terima kasih. mohon jawapan

  • muhdnasruddin berkata:

   Waalaikumusalam. Sila hubungi penerbit semula untuk bertanyakan hal itu. Penulis ada hak untuk bertanya prkara itu. Hubungi penerbit.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s