ALAMAT PENERBIT NOVEL

KEPADA  mereka yang sudah menyiapkan manuskrip novel dan tidak tahu ke mana manuskrip  hendak dihantar, di sini saya sertakan nama dan alamat penerbit yang anda boleh pilih sebagai penerbit novel anda itu. Bagaimanapun sebelum menghantar manuskrip novel itu, sila hubungi pihak penerbit terlebih dahulu untuk memaklumkan pengiriman manuskrip anda itu.

ALAF 21 SDN. BHD,

Lot 21, Jalan Sepana 15/3, Off Jalan Persiaran Selangor, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor. Tel: 03-5101 3836.

 

PRIMA BUKU SDN. BHD,

Lot 21, Jalan Sepana 15/3, Off Jalan persiaran Selangor, seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor. Tel: 03-5101 3836

 

FAJAR PAKEER,

7/GF, Jalan 1/18A, Taman Mastiara Off Jalan Ipoh, Batu 5, 51200 Kuala Lumpur. Tel: 03-6258 1196, 03-6258 1195. Web site: http://www.fajarnovel.com.my

 

NB KARA SDN. BHD

D 19-1B, Jalan Prima Saujana 2/E, Seksyen 2, Taman Prima Saujana, 43000 Kajang, Selangor. Tel: 03-8736 4025, 03-8736 4028. Website: http://www.nbkara.com.my

 

PENERBITAN JEMARI SENI,

G & 1-25, Jalan Kajang Impian 1/11, Taman Kajang Impian, 43600 Bandar Baru Bangi, Selangor. Tel: 03-8926 0142, 03-8297 3967. Website: http://www.jemariseni.com

 

KARYA SENI ENTERPRISE
41-1 Jalan Temenggung 9/9, Bandar Mahkota Cheras, 43200 Cheras
Selangor. MALAYSIA.

Tel: 03-9010 4779, Fax: 03-9010 4511. Website: http://www.karyaseni.com.my

Syarikat-syarikat Kumpulan PTS
PTS Publications & Distributors Sdn. Bhd.
PTS Consultants Sdn. Bhd.
PTS Millennia Sdn. Bhd.
PTS Professional Publishing Sdn. Bhd.
PTS One Sdn. Bhd.
PTS Litera Utama Sdn. Bhd.
PTS Islamika Sdn. Bhd.
PTS Darul Furqan Sdn. Bhd.
PTS Pop Sdn. Bhd.
PTS Netmedia Sdn. Bhd.
PTS Bookcafe Sdn. Bhd.
PTS Edar Sdn. Bhd.

No 12, Jalan DBP, Dolomite Business Park, 68100 Batu Caves, Selangor, MALAYSIA. Tel: 603-6188 0316, 603-6189 0316. Website: http://www.pts.com.my

KARNADYA SOLUTIONS SDN BHD,

No. 12, Jalan BP 6/6, Bukit Puchong Commercial Centre, 47100 Puchong, Selangor.

Tel: 03-8068 4763. Website: http://www.karnadya.com.my

 

25 thoughts on “ALAMAT PENERBIT NOVEL

 1. iana berkata:

  Apa syrt2 y dkenakan olh syrkt pnrbtn utk trbtkn nvel mcm jemri seni? Blh x bg tips? Sy ad buat mnuskrip n da siap cuma skrg ni sy tgh mnyemak kmbli mnskrp sy tu. Mptic(meet plus time is cinta)

  • muhdnasruddin berkata:

   Sebelum menghantar sesuatu manuskrip, ada baiknya hubungi dahulu penerbit yang hendak kita hantar. Minta apa syarat-syarat yang diperlukan. Setiap penerbit ada syarat-syaratnya yang tersendiri.

  • muhdnasruddin berkata:

   Sila hubungi penerbit di mana anda mahu menghantar karya anda. Tanya editor bagaimanakah prosedurnya. Hanya mereka yang layak mengenai syarat-syaratnya kerana lain penerbit, lain kehendaknya.

 2. hodijah berkata:

  Nama aku hodijah, aku dari Jakarta.
  Aku ingin tanya, aku ini penulis pemula, naskah aku sudah sering aku kirim ke penerbit tapi tidak pernah di terbitkan. Kalau aku mengirimkan naskah aku ke beberapa penerbit dengan naskah yang sama tapi hanya berupa sinopsis dan bab 1 . Ini bermaksud siapa tahu dari salah satu penerbit itu mau menerbitkan novel aku. Apa itu boleh?! Mohon jawabannya. Karena sangat membantu karena aku penulis pemula dan belum begitu mengerti. Thanks

  • muhdnasruddin berkata:

   Kalau di Malaysia, perkara begini nggak boleh. Mesti kirimi manuskrip yang baru. Kalau mau guna manuskrip yang sudah dihantar ke penerbit lain, mesti mminta izin dahulu mohon keluarkan dari penerbitan yang pertama. Bagaimana nanti kalau dua-dua manuskrip terbit dan diterbitkan ole penerbit yang berlainan?
   Kalau mahu hantar jugak, hantarlah manuskrip yang lain. Masakan hanya satu manuskrip saja yang ada?

  • muhdnasruddin berkata:

   Salam. Cerpen yang siap ditulis boleh dihantar ke mana-mana majalah atau akhbar yang bersesuai dengan cerita yang anda tulis. Jika sesuai untuk majalah, banyak majalah di negara ini. Pilih mana satu majalah yang bersesuaian.

  • muhdnasruddin berkata:

   Sebaik-baiknya hantar manuskrip asal. bagaimanapun anda perlu menyimpan salinan manuskrip novel itu. Manuskrip boleh dihantar melalui emel, pos atau datang sendiri ke pejabat penerbit.

 3. nur 'alimatul hakimah binti Nur azli berkata:

  Assalamualaikum.. Mohon pencerahan dan tujuk ajar dari pihak tuan..saya Nur alimatul hakimah bt Nur azli.. Ingin meneruskan Dan mngikuti jejak arwah datuk saya sbgai seorg penulis novel…bgaimana caranya utk memasarkn karya saya…maaf tuan…saya prlukn tunjuk ajar tuan…bgaimana juga cara mudah utk brhubung dgn para penerbit?? Tq..wassalam

  • muhdnasruddin berkata:

   Waalaikumusalam. Sebelum menyiapkan sesebuah manuskrip novel, sudah pasti anda sudah membayangkan ke manakah novel itu akan dihantar apabila siap kelak. Jika anda tidak memikirkan perkara ini, ia memang menjadi masalah. Sekira manuskrp sudah siap, sebenarnya banyak penerbit novel di negara ini. Jika anda ke kedai buku, banyak penerbit novel telah menerbitkan novel. ambil alamat dan nombor telefon. Hubungi editor penerbit berkenaan dan nyatakan keinginan anda untuk menghantar novel. Novel boleh dihantar melalui emel sahaja. tetapi jika mahu datang sendiri ke pejabat penerbit, elok bawa sekali manuskrip yang siap diprint. Sebelum itu ada baiknya hubungi editor untuk temu janji.

  • muhdnasruddin berkata:

   Waalaikukusalam. Untuk berhubung dengan penerbit, anda boleh dapatkan buku-buku terbitan yang mana anda rasakan sesuai. Dalam buku berkenaan ada disertakan nombor telefon dan alamat penerbit. Sila hubungi dan nyatakan keinginan anda untuk menulis buku. Minta jawapan daripada editor prosedur yang perlu diikuti oleh penulis sebelumm menghantarkan manuskrip.

  • muhdnasruddin berkata:

   Anda boleh siapkan sebuah antologi cerpen kira-kira 15 judul. Anda boleh hantar untuk diterbitkan di ITBM. Institut Terjemahan Buku Negara. Dapatkan buku buku ITBM dan dapatkan alamat serta nombor telefonnya.

   • muhdnasruddin berkata:

    ITBM ialah Institut Terjemahan Buku Negara. Asalnya hanya menerbitkan buku terjemahan sahaja. Tetapi sekarang sudah banyak menerbitkan buku-buku karya sastera seperti puisi, antologi cerpen, novel, buku panduan dan banyak lagi. ITBM banyak memberi peluang kepada para penulis tidak kira penulis baru atau lama untuk diterbitkan.

    Untuk lebih lanjut mengenai ITBM boleh cari maklumat dengan menaip ITBM di Google. Anda akan dibawa mengenali ITBM lebih lanjut lagi. Di sini tidak boleh diterangkan banyak kerana ruang yang terhad.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s