TULIS BUKU YANG BOLEH SELESAIKAN MASALAH PEMBACA

SETIAP pembaca ada masalah masing-masing. Kita pun tidak tahu apa masalah mereka. Yang penting mereka ada masalah dan kita sebagai penulis cuba selesaikan masalah mereka. Ya, mereka beli buku dengan harapan masalah mereka dapat diselesaikan.

Contoh. Setiap orang ada hutang. Tidak kira sama ada hutang dengan manusia atau hutang dengan Allah SWT. Kalau berhutang dengan manusia sudah pasti mereka mahu mencari buku, bagaimana untuk selesaikan hutang dengan manusia.

Tulislah buku bagaimana mahu menyelesaikan masalah mereka. Tunjukkan cara bagaimana mahu selesaikan hutang, sama ada mahu berjimat, menabung atau menjalankan perniagaan secara ‘online’ atau kecil-kecilan. Niatkan sebahagian hasil keuntungan ditabung untuk selesaikan hutang.

Yakin atau tidak jika ini diamalkan lama kelamaan hutang dapat dilangsaikan?

Jika berhutang dengan Allah SWT pula, bagaimana hendak lunaskan? Contohnya tertunggak solat fardu. Bagaimana hendak lunaskan? Berikan panduan bagaimana hendak selesaikan masalah ini. Boleh rujuk dengan ustaz berpengalaman, tulis buku mengenai perkara ini.

Jika hutang tidak bersedekah, berzakat dan sebagainya menyebabkan rezeki sempit, ajarkan bagaimana mahu memperolehi kelancaran rezeki. Banyak cara untuk melancarkan rezeki dalam Islam. Beri panduan dan amalkan apa yang disarankan oleh agama.

Gaya penyampaian pula, jangan pula terlalu menyalahkan pembaca sehingga semua ini berlaku. Semua orang ada buat silap. Perbetulkan kesilapan dan berilah contoh-contoh orang yang telah berjaya melunaskan dua jenis hutang ini.

Jika sedang hadapi dua masalah ini, apabila terbit buku seperti ini, yakin atau tidak kita mampu selesaikan masalah mereka? Walaupun tidak serratus peratus selesai, sekurang-kurangnya kita sudah beri panduan penyelesaian.

Selebihnya mereka kena ikut panduan yang betul.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s