SUSAHKAH MENULIS NOVEL?

SAYA tahu di luar sana ramai yang berminat menulis novel. Tetapi setakat berminat sahaja dan tidak berusaha untuk menghasilkan novel, impian tidak akan tercapai. Menulis novel memerlukan kesungguhan dan komitmen yang tinggi. Setakat ini apakah usaha anda untuk menghasilkan sebuah novel?

Saya pasti, anda ada kesungguhan dan komitmen yang tinggi untuk menghasilkan sekurang-kurangnya sebuah novel. Tidak terujakah anda apabila berkunjung ke kedai buku dan melihat novel yang anda tulis terusun rapi di rak-rak buku? Nama anda terpampang sebagai penulis novel berkenaan dan melihat novel anda sedang dibelek-belek oleh seorang pembaca.

Susah sangatkah ingin menghasilkan sebuah novel? Itulah pertanyaan yang sering saya terima ketika mengadakan bengkel penulisan novel. Bayangkan bagaimanakah seorang penulis novel boleh menghasilkan sehingga 20 lebih buah novel. Bukankah ia bermula dengan sebuah novel?

Menulis tidak susah bagi mereka yang sudah biasa menulis novel tetapi ia sangat susah bagi mereka yang pertama kali hendak menulis novel. Menulis novel bukan seperti menulis cerpen atau karangan. Menulis novel memerlukan panduan supaya kerja-kerja penulisan novel berjalan lancar dan tidak terputus idea.

Sebenarnya ada cara yang sangat mudah jika sdra mahu menghasilkan novel. Ebook Cara Mudah Menulis Novel yang saya hasilkan tentu dapat membantu mereka yang berminat menulis novel. Apa yang penting, anda mesti ada kemahuan untuk menghasilkannya.

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s